top of page

Вшанування пам'яті Миколи Радейка у Посольстві України в Норвегії

2 жовтня 2020 у Посольстві України в Норвегії відбувся святковий вечір, присвячений 100-річчю з дня народження засновника Української громади в Норвегії Миколи Радейка.

У вшануванні пам'яті справжнього патріота України взяли участь представники українських громад в Королівстві Норвегія, члени Стортингу Норвегії, норвезькі громадські активісти. Почесними гостями свята стали діти Миколи Радейка: Карл Роман, Марія та Богдан.

З вітальним вступним словом звернувся до присутніх Посол України в Норвегії В’ячеслав Яцюк. Учасники вечора пам’яті мали можливість послухати у режимі онлайн звернення Першого заступник Голови Львівської обласної державної адміністрації Андрія Годика, Директорки Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Ірини Ключковської, Віцепрезидента Світового Конґресу Українців Павла Садохи. Науковий співробітник Інституту народознавства НАН України Євген Луньо розповів про активну участь Миколи Радейка у визвольній боротьбі за незалежність України як члена ОУН-УПА. Членкиня Української громади в Норвегії, дослідниця Оксана Гук зупинилася детальніше на основних аспектах громадської діяльності фундатора української національної спільноти у Королівстві Норвегія. Карл Роман Радейко поділився теплими спогадами про батька.

Атмосфера вечора була по домашньому теплою і затишною завдяки творам української музики, що лунали у майстерному виконанні українського вокального ансамблю "Folkemelodi" та талановитого скрипаля, студента Норвезької музичної академії Олександра Зеттерстрема.

Унікальна традиція вшанування пам’яті Миколи Радейка є свідченням того, що Українська громада в Норвегії має можливість формувати власну спільноту далеко від рідної землі, але з власною колективною пам’яттю та глибокою національно-культурною ідентичністю на міцному фундаменті, закладеному нашим направду великим співвітчизником. Дослідження життєвого шляху великого патріота України дає нам можливість зрозуміти краще як власну історію, так і основні завдання, які стоять сьогодні перед українським народом та перед українською діаспорою. І таким завданням є об’єднання зусиль українців всього світу для формування правдивого образу України, відродження її правдивої історії, плекання української мови, збереження українських традицій, формування позитивного іміджу України у світі.

Siste innlegg

Se alle
bottom of page